čtvrtek 4. února 2016

Nehlaďte lva po bradě, ukousne vám prst!

     Tak jo, po stopadesáti letech jsem byla zas běhat, čas napsat po stopadesáti letech zase trochu toho blogu. Co se dělo od doby, kdy jsem se ohlásila naposled? Strašně moc věcí. Fakt strašně strašně moc. Listopad a prosinec byl ve znamení cestování (rozuměj pendlování vlakama) a hraní, cestování a hraní, cestování a... a na Boží hod jsem spala snad 20 hodin. Vánoce doma byly úžasný, jak vyplývá z mýho minulýho příspěvku, už jsem byla vážně ustejskaná (strašně se mi líbí anglický „homesick“, ohromně výstižný slovo), takže jsem si užívala oázu mamahotelu a mojí milovaný Prahy plnými doušky. Prošla jsem se centrem, s mamkou jsme byly na nejmilovanější Kampě, prostě nádhera. Komplikace nastala po Novým roce, kdy jsem si vlastní blbostí zařídila pokousanou ruku kocourem, kterej v tom byl fakt z větší části nevinně. Poučení pro příště: nepřibližovat se k vystresovanýmu a naštvanýmu zvířeti a už vůbec ne rukama, zvlášť pokud se jima tak nějak trochu živíte, že. Infekce se pěkně rozlezla, až jsem skončila na antibiotikách do kapačky na týden ve špitále, což paradoxně nakonec nebylo tak děsivý, jak se ze začátku zdálo. Hodně jsem četla, spala, obojí jsem už dost potřebovala, jídlo mi chutnalo (co mně taky ale nechutná..) a ruka se zdárně hojila, takže jsem to pojala jako příjemnou týdenní dovolenou bez práce, jakou jsem neměla už několik let. Nicméně to prosim vás ale fakt nezkoušejte. Mí milí zlatí za mnou buď přišli nebo mi aspoň volali a starali se, jak se mi daří a jestli něco nepotřebuju, což mě vážně dojalo, děkuju.. Takže ve výsledku moje první hospitalizace v životě nebyla nijak zvlášť traumatizující, navíc se mi snad aspoň trochu podařilo odbourat na doktorský dítě dost velikej strach z jehel, protože kanyly a kontrolní odběry jsou zkrátka kanyly a kontrolní odběry, utéct vám nedovolej a brečet je vám od určitýho věku už trochu blbý.
     Kvůli dobírání antibiotik a pozorování ruky jsem musela zůstat doma o týden dýl, než bylo v plánu, ale nakonec jsem se teda vypravila zpátky do víru města světel. Přiznám se, že se mi fakt nechtělo, člověk si celkem rychle zvykne na ten domácí servis a takovou tu vnitřní pohodu pramenící z vědomí, že je člověk zasazenej do svýho prostředí jako kousek puzzle (čti pěkně počesku „pucle“). V Paříži se momentálně střídá mírně hnusný počasí s odporně hnusným počasím, takže když nemusím do školy nebo pro mlíko do kafe, moc nevylejzám. Výjimkou byla minulá sobota, kdy jsem měla sraz s kamarádkou, co se sem čerstvě nastěhovala, a strategicky jsem naplánovala kafe na takovým místě, abych se aspoň po tom Montmartru kus prošla. Cestou zpátky jsem prolezla svoje oblíbený krámky a i když lezavě mrholilo, vzala jsem to domů oklikou a zase trochu načichla atmosférou tohohle kouzelnýho koutku Paříže.
     Koutky stanic metra jsou na druhou stranu co se načichávání týče kouzelný o něco míň. Když už mám město tak nějak aspoň přibližně vizuálně zmapovaný, začínám vnímat taky ostatníma smyslama. Je to vlastně skoro až zvráceně zajímavý. Každá zastávka smrdí jinak – specifická směs pachů se odvíjí od aktuálního podílu černochů/Arabů prodávajících praženou kukuřici/arašídy k počtu bezdomovců/feťáků, kteří si tam ten den potřebovali akutně odskočit na toaletu. Taky jsem nově zaznamenala, že jakmile se proderu davem prodavačů nabíječek/telefonních karet/iPhonů atd. na peron, automaticky vyhledám pohledem nějakýho poblíž stojícího co nejserióznějc vypadajícího člověka, kterýmu bych skočila kolem krku, kdyby někdo s kudlou v ruce skočil kolem krku mně. Neni to teda moc příjemnej pocit.

     V porovnání se svým úplně prvním příspěvkem na blogu bez mučení přiznávám – ano, romantika Paříže a moje bezhlavá zamilovanost se skutečně do určitý míry vytrácí. Snažím se to ale kompenzovat třeba už zmíněným Montmartrem, večerníma návštěvama Louvru (dvakrát týdně je delší otvírací doba, ale ví o tom málo lidí a tak tam skoro nikdo nebejvá, ha!) a nedělního trhu na Bastille. Z toho jsem si udělala takovou svoji malou tradici, prostě se v neděli ráno vykopu z domu a nalačno vyrazím na tržiště, kde si dám ke snídaňo-obědu palačinku a čerstvej džus. Většinu potravin tam seženete v lepší kvalitě a za nižší cenu než v supermarketu, což je příjemná změna oproti pražským ekobiofértrejd trhům, kde si koupíte chleba, dvě rajčata, a tím vyčerpáte svůj týdenní rozpočet na jídlo. Spíš než kvůli nákupům ale chodím na Marché Bastille za atmosférou, která mi připomíná tržiště v arabských zemích (ačkoliv zdaleka ne všichni trhovci tu jsou Arabové) a ke který úplně přirozeně a instinktivně tíhnu a miluju ji. Lidi na sebe pokřikujou, pořád vám někdo nabízí něco k ochutnání, potkáváte stánky s dobrotama z různých zemí, a všechny ty vůně a pachy a lidi a křik mi prostě dělají hrozně dobře. Nejspíš tím opět narážím na jaksi jihumilovnou část svý osobnosti, s čímž souvisí taky to, jak neuvěřitelně moc se těším k moři. Rozhodla jsem se, že si to tentokrát nenechám překazit žádnýma kurzama, soutěžema a zájezdama, prostě se po čtyřech nebo kolika letech jedu letos prohřát a nic mi v tom nezabrání. Tohleto geografický zařazení není pro mě, potřebuju sluníčko a moře, sakra, JE MI ZIMA!